Малинари очекују од 400 до 500 динара за килограм црвеног злата ове сезоне 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Малинари очекују од 400 до 500 динара за килограм црвеног злата ове сезоне
Trenutno na sajtu: 413       |       Podeli:
01.03.2023 | 6 коментар(а)



Ивањица, Ариље - Са првим топлијим данима кренули су и радови у Ивањици и Ариљу који важе за престонице
Многи још увек нису наплатили оно што су продали, а огромна количина малина у српским хладњачама чека на купце, Фото: ГЗС

српских малиногроја. Временски услови нису им ишли на руку, па се како кажу, ове сезоне може очекивати мањи род, преноси РИНА.
Такође, према речима малинара Добривоја Радовића бројни малињаци по којима је позната Западна Србија могли би да буду смањени, јер произвођачи незадовољни неисплаћеним зарадама и због све већих трошкова производње, намеравају да посеку ову воћку и чекају нека боља времена.

- Ове године можемо очекивати мањи род на тржишту и то због више фактора. Зима је каснила, имали смо јако високе температуре кад им време није. У јануару месецу дочекали смо падавине без минуса нарочито у равничарским крајевима и све је то предуслов да наше црвено злато роди у знатно мањем обиму, каже за РИНУ, Добривоје Радовић, председкик Асоцијације малинара Србије.

Претходне сезоне српска малина достигла је рекордну цену по килограму, међутим упркос томе многи произвођачи црвеног злата остали су празних џепова, јер како кажу нису успели ни до сада да наплате сва потраживања. Велике количине малине још увек стоје ускладиштене и чекају купце, али са нестрпљењем се чека и колика ће откупна цена бити ове године.

- Ја очекујем да ће она бити од 400 до 500 динара за један килограм. Управо због низа фактора који утичу на производњу условљавају да она буде висока. Мерило томе је да осигуравајуће куће раде на цени од 280-300 динара. Тачно је да доста малине има у малим и средњим хладњачама, али за то нису криви производјачи, већ саме хладњаче, јер су они претходних година чисте зараде по једном килограму малине имали до 2 евра, и тада су свим прољпривредним произвођачима они давали доплату од 15 динара, додао је он.

Већ годинама уназад малинари се сусрећу са великим проблемом, а то је недостатак радне снаге. Већ сада калкулишу и прави се рачуница за предстојећу сезону, а по свему судећи своје малињаке многи ће обрати у кругу породице.

- Прошле године ко је брао малине добро је зарадио. Са дневницом од 5000 динара, смештајем и храном радници су могли да зараде и две плате у малињаку. Ове године ако дневница буде 4000 по дану то ће бити супер, мислим да неће бити потребе за додатном радном снагом већ се домаћини ослањању на сопствену, како не би правили додатне трошкове и самим тим били у минус, поручује Радовић.

Због великих количиа ускладиштене малине, њена цена по килограму сада се креће од 250 до 300 динара, што је доста ниже у односу н прошлогодишње цене.

 

 

 

ГЗС / РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (6)

  • Dragacevac

    Kraj i sljiva sto posto u pravu sve je tako malina ce imati opet cenu i kvalitet kad bude svaka kuca imala onoliko kolko moze da obere sa kucanima eventualno 2 3 radnika a jok ko sad posadili po 3 ektara a uzmu 8 radnika pa kakao kad se zna da na ektar ide najmanje 10 radnika nego klinari stasali pa oce za mesec dana audije mecke i bemveje
  • Sumadinac

    Malina 200 din.
  • Srbin

    Puna kapa
  • Шљива

    Шта каже,мученик,несрећник,берачи зарадили по две плате..Радили и зарадили,и без брања малина би зарадили...Сад свака фукара хоће да има радника ..))Радника треба платити и поштовати..Код многих дођу једну годину и више немају жељу кућу да им виде...Раднике који беру једну бербу,зовеш поново,не они ваћаре,варају бераче,не исплаћују поштено,терају их да беру по највећој врућини....
  • Ilija Cvorovic

    Tako je
  • Aleksandar

    500 din kg maline, ima i drugog voca za jelo
  • Prodana duša

    Prošle godine si pominjao i crvenu za kg...
  • Kraj

    Dobicetevdaj boze 1,5 e. Unistili ste malinarstvo vasom alavošću



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.366.992 посета
    Тренутно на сајту: 414 посетилац(a)